Il ricevimento si tiene al Polo delle Scienze Sociali di Novoli, presso il Laboratorio di merceologia e qualità delle risorse, edificio D15 piano III, si effettua previo appuntamento via mail, all'indirizzo:
patrizia.pinelli@unifi.it o per telefono (055 2759816).
PER TUTTO IL PERDURARE DELL'EMERGENZA SANITARIA IL RICEVIMENTO VIENE EFFETTUATO VIA GOOGLE MEET PREVIO APPUNTAMENTO VIA MAIL.
Laurea in Chimica e Tecnologia Farmaceutiche presso il Dipartimento di Scienze Farmaceutiche dell’Università degli Studi di Firenze, conseguita il 20/07/95, con voto 110/110 e lode. Titolo della tesi: “Studio dei composti polifenolici presenti nelle bacche di Vitis vinifera L., cultivar Ancellotta”. Relatore: Prof. Franco F. Vincieri.
Dottorato di ricerca in Scienza e Tecnologia delle Piante Officinali(XII ciclo), dal titolo “Caratterizzazione ed usi innovativi di composti polifenolici presenti in specie del bacino mediterraneo”. Attività di ricerca svolta presso il Laboratorio di Fitofarmacia del Dipartimento di Scienze Farmaceutiche, Università degli Studi di Firenze, sede amministrativa Dipartimento di Chimica Biorganica, Università di Pisa.
Nomina a ricercatore universitario per il settore scientifico-disciplinare SECS P/13 (ex C01B) “Merceologia” con decreto rettorale n.1086 del 30/10/00 a decorrere dal 01/11/00, e da allora fa parte del Laboratorio di Merceologia e Qualità delle Risorse (Mer.Qu.Ris), presso la Facoltà di Economia dell’Università degli Studi di Firenze, Polo delle Scienze Sociali. Per l’attività di ricerca afferisce al Dipartimento di Scienze Farmaceutiche, Polo Scientifico e Tecnologico di Sesto Fiorentino (Fi). Dal 2013 il Settore Scientifico Disciplinare SECS - P/13 afferisce al Dipartimento di Statistica, Informatica, Applicazioni “G. Parenti” - DiSIA.
Dal dicembre 2013 viene creata l’Unità di Ricerca Interdipartimentale denominata PHYTOLAB (Pharmaceutical, Cosmetic, Food Supplement Technology and Analysis), facente parte dell’ex Dipartimento di Scienze Farmaceutiche, in compartecipazione tra il Dipartimento di Statistica, Informatica, Applicazioni (DISIA), il Dipartimento di Chimica e il Dipartimento di Neuroscienze dell’Area del Farmaco e della Salute del Bambino (NEUROFARBA).
Dal 1 settembre 2015 è Professore Associato in Scienze Merceologiche, settore scientifico disciplinare SECS-P/13, presso il Dipartimento di Statistica, Informatica, Applicazioni "G. Parenti" - DiSIA, Laboratorio Phytolab, Polo Scientifico e Tecnologico di Sesto Fiorentino, Università degli Studi di Firenze.
Da Novembre 2019 è Presidente del Corso di Laurea Triennale in "Sviluppo economico, cooperazione internazionale, socio-sanitaria e gestione dei conflitti" Università degli Studi di Firenze.
Da ottobre 2020 ha conseguito l'abilitazione a Professore Ordinario per il settore scientifico disciplinare delle Scienze merceologiche (SECS-P/13).
2019 President of the Bachelor Degree in Economic Development and International Cooperation at the School of Economics and Management, University of Florence.
2015 - Associate Professor of Commodity Sciences at the Department of Statistics, Computer Sciences and Applications (DiSIA), Mer.Qu.Ris. Laboratory (Laboratorio di Merceologia e Qualità delle Risorse), Pole of Social Sciences, University of Florence.
2000 - 2015 Researcher in Commodity Sciences at the Department of Pharmaceutical Sciences, University of Florence, and then, at the Department of Statistics, Computer Sciences and Applications (DiSIA), Phytolab Laboratory, University of Florence.
1996-1999 - PhD in Science and Technology of Medicinal Plants, Pisa University/Florence University.
1995 - Degree in Pharmaceutical Chemistry and Technology, Faculty of Pharmacy, University of Florence.
Teaching Activity
Research Activity
Her research activity concerns the following aspects:
- study of bio-components in medicinal plants, biological matrices and nutraceuticals,
- characterization and certification of agricultural and food biodiversity,
- promotion of local food and visits linked to sustainable tourism.
Technical expertise
Her technical expertise concerns the analytical and structural determination of vegetal natural substances (biomolecules, such as phenylpropanoids, flavonoids and anthocyans) and it focuses on the optimization of extraction and fractionation procedures of polyphenolic antioxidants. The activity regards the development of methods of quali-quantitative analysis of active principles and the characterization of plant matrices of biological/food interest. Analytical methods: HPLC (with UV-Vis detectors, Refraction Index, Diode Array Detector), and combined techniques of MS spectrometry, such as HPLC/MS-TOF and HPLC/MS/MS.
She is member of Member of AISME (Accademia Italiana di Scienze Merceologiche) and GP (Groupe polyphénols, Bordeaux, France).
Last 10 years publications (2010-2019)
International Journal
Patent
Inventori: Bargiacchi E., Bellotti P., Pinelli P., Costa G., Miele S., Romani A., Zambelli P., Scardigli A. “Uso di estratto di tannini di castagno come additivo antiossidante, antimicrobico e per ridurre nitrosammine e micotossine”. Numero domanda: MI2014A000177. CCIAA di deposito: MILANO. Data di deposito: 07/02/2014.
Inventori: Banelli L., Campesi I., Coinu R., Franconi F., Ieri F., Pinelli P., Romani A.. Proprietari: Leadergy Light S.r.l., Dipartimento di Scienze Farmaceutiche (Firenze), INBB (istituto Nazionale Biostrutture e Biosistemi) “Frazioni standardizzate da Olea europaea L. e loro uso genere specifico per la prevenzione delle patologie invecchiamento-correlate”. Brevetto italiano depositato 09/06/11, con il seguente numero: MI2011A001042.
Pizzichini D., Russo C., Vitagliano M., Pizzichini M., Romani A., Ieri F., Pinelli P., Vignolini P. and Phenofarm S.R.L. (Roma). “Process for producing concentrated and refined actives from tissues and byproducts of Olea europaea with membrane technologies”. Domanda di Brevetto Internazionale N. EP 2338500 (A1), data di deposito 29/06/2011.
Books and Book Chapter
SUSTAINABLE AND INNOVATIVE PRACTICES OF SMEs IN THE WATER AND WASTE MANAGEMENT SECTOR, Borsacchi L., Pinelli P.. In AUTORI VARI: Innovation Strategies in Environmental Science. p. 255-290, Elsevier, ISBN: 978-0-12-817382-4.
ECONOMIA, AMBIENTE E SVILUPPO SOSTENIBILE. A cura di M. Ciani Scarnicci, A. Marcelli, P. Pinelli, A. Romani, R. Russo. FrancoAngeli Editore, ISBN 978-88-548-7229-5. I edizione: gennaio 2015. Capitolo 11 “La riduzione dell’impatto ambientale e il miglioramento del benessere umano visto come opportunità e non come vincolo”, a cura di M. Ciani Scarnicci, P. Pinelli e A. Romani.
MATERIALI E TECNOLOGIE ECOSOSTENIBILI COME NUOVA OPPORTUNITÀ. A cura di M. Ciani Scarnicci, A. Laino, P. Pinelli, A. Romani. ARACNE editrice S.r.l. ISBN ARACNE editrice S.r.l. ISBN 978-88-548-7229-5. I edizione: giugno 2014. Sessione III, Capitolo III “Usi multifunzionali di Urtica dioica L.” (P. Pinelli, A. Scardigli, F. Ieri, A. Romani, S. di Lonardo, L. Bacci, pp. 111-142.
ESTRATTI NATURALI DA PIANTE MEDICINALI E TESSILI–TINTORIE. CARATTERIZZAZIONE ED USI INNOVATIVI DI ORTICA, DAPHNE, LAVANDA E TANNINI DA CASTAGNO. Resoconto del Progetto PRIN 2008, a cura di Manuela Ciani Scarnicci, Antonella Laino, Patrizia Pinelli, Annalisa Romani, Pamela Vignolini. ARACNE editrice S.r.l. ISBN 978-88-548-6724-6. DOI 10.4399/97888548672463. I edizione: dicembre 2013. CAP.1 – CARATTERIZZAZIONE DELLE SPECIE ED OTTENIMENTO DEGLI ESTRATTI TINTORI, A. Scardigli, P. Pinelli, P. Vignolini, A. Romani, pp. 25-55.
Romani A., Scardigli A., Banelli L., Pinelli P. “Cicli sostenibili ed innovativi per la produzione di nutraceutici ed energia da specie vegetali e sottoprodotti agro-industriali”, in La strategia dell’innovazione per vincere la crisi “L’imprenditore innovatore” da Shumpeter ai giorni nostri, Quaderni di economia Università degli Studi eCampus Novedrate (CO), CESD s.r.l. Ed., 2012, ISBN 978-88-97832-00-3, pp. 107-119.
Romani A., Pinelli P., Vignolini P., Scardigli A., Campo M. par. 3.2, 3.3, 3.7 in “PIANTE OFFICINALI: UN PATRIMONIO PER LO SVILUPPO SOSTENIBILE DEI TERRITORI DEL MEDITERRANEO” Progetto Medl@ne Marittimo Italia Francia. ISBN 978-88-95597-10-2.
International Conferences
Borsacchi L. and Pinelli P. “Sustainable development of Medjool date cultivation in Jericho: improvement of quality management and evaluation of multifunctional properties”. XXI IGWT SYMPOSIUM - Sustainability, Quality and Innovation: A Global View of Commodity Sciences, 20-25 September 2018, Università degli Studi di Roma Tre, Roma, Italy.
Borsacchi L. and Pinelli P. “Producers’ needs analysis and quality improvement for the sustainable development of cherry cultivation in Lebanon”. XXI IGWT SYMPOSIUM - Sustainability, Quality and Innovation: A Global View of Commodity Sciences, 20-25 September 2018, Università degli Studi di Roma Tre, Roma, Italy.
Borsacchi L., Brogi A., Fibbi D., Pinelli P. “Closing the cycle by reusing treated wastewater: the role of Prato within the EU Partnership on Circular Economy”. XXI IGWT SYMPOSIUM - Sustainability, Quality and Innovation: A Global View of Commodity Sciences, 20-25 September 2018, Università degli Studi di Roma Tre, Roma, Italy.
Pinelli P. and Borsacchi L. “Quality assessment and producers’ needs analysis for the sustainable development of date palm cultivation in Jericho”. Proceedings of the 24th International Sustainable Development Research Society Conference. Actions for a sustainable world: from theory to practice. 13-15 June 2018, Messina (Italy), pp. 639-646.
Pinelli P., Barberis V., Borsacchi L. “Circular economy and industrial symbiosis: The role of the city of Prato within the EU Urban Agenda partnership”. Proceedings of the 24th International Sustainable Development Research Society Conference. Actions for a sustainable world: from theory to practice. 13-15 June 2018, Messina (Italy), pp. 716-722.
Dechkova Nikiforova N. and Pinelli P. “The role of the sensory assessment in consumer’s preferences for sustainable coffees: integrating a choice experiment with a guided tasting”. ENBIS 2017 (European Network for Business and Industrial Statistics), Naples, September 9-14th.
Pinelli P. and Borsacchi L. “From documented procedure to documented information: the new approach of ISO 9001:2015” 20th IGWT Symposium, Commodity Science in a Changing World, September 12-16th, 2016, University of Economics,Varna, Bulgaria.
Bernini R., Carastro I., Fierini E., Brandi M.L., Tanini A., Pinelli P. and Romani A. “Lipophilization of hydroxytyrosol-enriched fractions from Olea europaea L. by-products and evaluation of the in vitro effects on a model of colorectal cancer cells” XXVIIIth International Conference on Polyphenols, Wien 11-15 July 2016, Polyphenols Communication 2016, pp. ….
Ieri F., Calamai L., Pinelli P., Romani A. “GC-MS analysis for evaluation of quality and oxidative stability in chewing gum bases”. 4th MS-Food Day, 7-9 ottobre 2015, Foggia, Book of Abstracts, pp. 134-137.
Romani A., Scardigli A., Campo M., Romani M. and Pinelli P. “Sustainable Productive Processes of Polyphenol Standardized Fractions” 9th ISANH Congress Polyphenols Applications, Malta 2015.
Bernini R., Carastro I., Santoni F., Miele S., Pinelli P. and Romani A. “An ecofriendly lipophilization of hydroxytyrosol present in industrial Olea europaea L. fractions obtained from olive oil by-products”.XXVIIth International Conference on Polyphenols & Tannin Conference, Nagoya 2-6 September 2014, Polyphenols Communication 2014, pp. 195-196.
Romani A., Pinelli P., Campo M. and Corgna M., “Characterization of dietary supplements and their antioxidant activity in human serum”.XXVIIth International Conference on Polyphenols & Tannin Conference, Nagoya 2-6 September 2014, Polyphenols Communication 2014, pp. 433-434.
Pinelli P., Fierini E., Agati G., Cerboneschi M., Tegli S. and Romani A. “Polyphenol Content in Kiwifruits and Susceptibility to Botrytis cinerea Infection”XXVIIth International Conference on Polyphenols & Tannin Conference, Nagoya 2-6 September 2014, Polyphenols Communication 2014, pp. 179-180.
Scardigli A., Vignolini P., Pinelli P., Romani A. “Cynara ActiveR, nutraceutical standardized extracts from Cynara scolymus L.”XXVI International Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2012, Vol. I, pp. 267-268.
Fierini E., Pinelli P., Remorini D., Massai R., Agati G., Romani A. “Characterization of Kiwifruit (Actinidia deliciosa) and optimization of non-invasive optical methods for quality control”XXVI International Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2012, Vol. I, pp. 161-162.
Bernini R., Barontini M., Carastro I., Gentili P., Pinelli P., Romani A. “ Novel compounds from tyrosol and hydroxycinnamic acids exhibiting DPPH radical scavenger activity”XXVI International Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2012, Vol. I, pp. 137-138.
Campo M., Pinelli P.,Romani A. “HPLC/DAD/MS characterization and antioxidant activity of sweet chestnut (Castanea sativa M.) fractions”XXVI International Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2012, Vol. I, pp. 135-136.
Bernini R.,Fabrizi G., Pinelli P., Romani A. “Synthesis of biologically active phenolic compounds under green chemistry conditions. Toward the valorization of active compounds and agro-industrial fractions from vegetal waste”XXVI International Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2012, Vol. I, pp. 53-54.
Pinelli P., Fierini E., Giovanni A., Romani A. “Optimization of optical methods for quality control of wine grapes to assess in the vineyard grape berry anthocyanins” 18th IGWT Symposium, Technology and Innovation for a sustainable future: a commodity science perspective, Roma, 24-28 settembre 2012.
Romani A., Scardigli A., Franconi F., Vignolini P., Pinelli P. “Nutraceutical standardized extracts from plant tissues and agro-industrial by-products” 5th International Conference on Polyphenols and Health, Sitges (Barcellona), 17-20 ottobre 2011, Atti del Congresso p.142.
Romani A., Campo M., Pinelli P., Turchetti B., Buzzini P. “Hydrolyzable tannins from different vegetal species, fractionation HPLC/DAD/MS analyses, and anti-yeast activity” XXVth international Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2010, Vol. II, pp. 611-612.
Romani A., Scardigli A., Ieri F., Banelli L., Pinelli P., Franconi F. “PhenoleaR, new biophenolic fractions from different tissues of Olea europaea L.” XXVth international Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2010, Vol. II, pp. 466-468.
Pinelli P., Banelli L., Miele S., Bargiacchi E., Romani A. “Characterization of Prunus domestica L. fruits as a source of polyphenolic nutraceuticals” XXVth international Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2010, Vol. I, pp. 189-190.
Vignolini P., Falvino M.A., Pinelli P., Romani A. “Phenolic characterization of Italian cultivar of Phaseolus vulgaris beans” XXVth international Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2010, Vol. I, pp. 127-128.
Agati G., Fierini E., Pinelli P., Romani A. “Optimization of non-invasive optical methods for quality control of wine grapes” XXVth international Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2010, Vol. I, pp. 84-85.
Agricoltura sostenibile; composti naturali di origine vegetale e antiossidanti per il settore alimentare, farmaceutico e cosmetico; certificazioni; turismo e prodotti alimentari locali (tutela della biodiversità).
Legenda
Patrizia Pinelli was born the 12th September 1968 in Florence, Italy.
She gained her degree in Pharmaceutical Chemistry and Technology, Faculty of Pharmacy at the University of Florence in 1995.
PhD in Science and Technology of Medicinal Plants, University of Pisa, in 1999.
2015 - Associate Professor of Commodity Sciences at the Department of Statistics, Computer Sciences and Applications (DiSIA), University of Florence.
2
Sustainable agriculture; natural compounds and antioxidants; certifications; tourism and local foods.