Il ricevimento si tiene al Polo delle Scienze Sociali di Novoli, presso il Laboratorio di merceologia e qualità delle risorse (Mer.Qu.Ris. - DiSIA), edificio D15 piano III, si effettua previo appuntamento via mail, all'indirizzo:
patrizia.pinelli@unifi.it o per telefono (055 2759816).
Laurea in Chimica e Tecnologia Farmaceutiche presso il Dipartimento di Scienze Farmaceutiche dell’Università degli Studi di Firenze, conseguita il 20/07/95, con voto 110/110 e lode. Titolo della tesi: “Studio dei composti polifenolici presenti nelle bacche di Vitis vinifera L., cultivar Ancellotta”. Relatore: Prof. Franco F. Vincieri.
Dottorato di ricerca in Scienza e Tecnologia delle Piante Officinali(XII ciclo), dal titolo “Caratterizzazione ed usi innovativi di composti polifenolici presenti in specie del bacino mediterraneo”. Attività di ricerca svolta presso il Laboratorio di Fitofarmacia del Dipartimento di Scienze Farmaceutiche, Università degli Studi di Firenze, sede amministrativa Dipartimento di Chimica Biorganica, Università di Pisa.
Nomina a ricercatore universitario per il settore scientifico-disciplinare SECS P/13 (ex C01B) “Merceologia” con decreto rettorale n.1086 del 30/10/00 a decorrere dal 01/11/00, e da allora fa parte del Laboratorio di Merceologia e Qualità delle Risorse (Mer.Qu.Ris), presso la Facoltà di Economia dell’Università degli Studi di Firenze, Polo delle Scienze Sociali. Per l’attività di ricerca afferisce al Dipartimento di Scienze Farmaceutiche, Polo Scientifico e Tecnologico di Sesto Fiorentino (Fi). Dal 2013 il Settore Scientifico Disciplinare SECS - P/13 afferisce al Dipartimento di Statistica, Informatica, Applicazioni “G. Parenti” - DiSIA.
Dal dicembre 2013 viene creata l’Unità di Ricerca Interdipartimentale denominata PHYTOLAB (Pharmaceutical, Cosmetic, Food Supplement Technology and Analysis), facente parte dell’ex Dipartimento di Scienze Farmaceutiche, in compartecipazione tra il Dipartimento di Statistica, Informatica, Applicazioni (DISIA), il Dipartimento di Chimica e il Dipartimento di Neuroscienze dell’Area del Farmaco e della Salute del Bambino (NEUROFARBA).
Dal 1 settembre 2015 è Professore Associato in Scienze Merceologiche, settore scientifico disciplinare SECS-P/13, presso il Dipartimento di Statistica, Informatica, Applicazioni "G. Parenti" - DiSIA, Laboratorio Phytolab, Polo Scientifico e Tecnologico di Sesto Fiorentino, Università degli Studi di Firenze.
Dal 2017 è referente scientifico accademico per l'Unità di Ricerca in "Innovazione circolare e commodities sostenibili" (responsabile scientifico Dott. Leonardo Borsacchi) diARCO - Fondazione PIN.
Negli anni 2019-2023 è stata Presidente del Corso di Laurea Triennale in "Sviluppo economico, cooperazione internazionale, socio-sanitaria e gestione dei conflitti" dell'Università degli Studi di Firenze.
Da ottobre 2020 ha conseguito l'abilitazione a Professore Ordinario per il settore scientifico disciplinare delle Scienze merceologiche (SECS-P/13).
2015-2025 - Professore associato di Merceologia presso il Dipartimento di Statistica, Informatica e Applicazioni (DiSIA), Laboratorio di Merceologia e Qualità delle Risorse (Mer:Qu.Ris), Polo delle Scienze Sociali, Università degli Studi di Firenze.
2017-2025 - Membro del Comitato Scientifico di ARCO-PIN e referente accademico per l'Unità di Ricerca su "Innovazione Circolare e Merce Sostenibile" (responsabile scientifico Dott. Leonardo Borsacchi).
2019-2023 Presidente del Corso di Laurea Triennale in Sviluppo economico, cooperazione internazionale, socio-sanitaria e gestione dei conflitti, presso la Facoltà di Economia e Management, Università degli Studi di Firenze.
2000 - 2015 Ricercatore in Merceologia presso il Dipartimento di Scienze Farmaceutiche, Università di Firenze, e poi, presso il Dipartimento di Statistica, Informatica e Applicazioni (DiSIA), Laboratorio Phytolab, Università degli Studi di Firenze.
1996-1999 - Dottorato di Ricerca in Scienza e Tecnologia delle Piante Officinali, Università di Pisa/Università di Firenze.
1995 - Laurea in Chimica e Tecnologia Farmaceutiche, Facoltà di Farmacia, Università degli Studi di Firenze.
Attività didattica
Dall'a.a. 2023/2024 - insegnmento di MERCEOLOGIA E QUALITA' DELLE RISORSE nel corso di Laurea Triennale di Economia Aziendale, indirizzo MIQ (Management, Internazionalizzazione e qualità).
Dall'a.a. 2017/2018 - insegnamento di “Sostenibilità delle filiere produttive” nel Corso di Laurea Triennale in “Sviluppo economico, cooperazione internazionale socio-sanitaria e gestione dei conflitti”, Scuola di Economia e Management.
Dall'a.a. 2018/2019 “Laboratorio di chimica ambientale e risorse energetiche” nel Corso di Laurea Triennale in “Sviluppo economico, cooperazione internazionale socio-sanitaria e gestione dei conflitti”, Scuola di Economia e Management.
Dall'a.a. 2015/2016 insegnamento di "Food quality and culture for tourism" nel corso di Laurea Magistrale in Design of sustainable tourism systems, Scuola di Economia e Management. L'insegnamento è "Food globalization and sustainability" a partire dall'a.a. 2024/2025.
Qualità Alimentare e Cultura per il Turismo (Qualità Alimentare e Controllo Analitico fino all'a.a. 2017/2018) nel Corso di Laurea Magistrale in Progettazione dei Sistemi Turistici Sostenibili, Scuola di Economia e Management.
Attività di ricerca
L'attività di ricerca riguarda i seguenti aspetti:
- studio di bio-componenti in piante medicinali, matrici biologiche e nutraceutici,
- caratterizzazione e certificazione della biodiversità agricola e alimentare,
- promozione di prodotti alimentari locali e visite legate al turismo sostenibile.
Competenze tecniche
Determinazione analitica e strutturale di sostanze naturali vegetali (biomolecole, come fenilpropanoidi, flavonoidi e antociani) e si concentra sull'ottimizzazione delle procedure di estrazione e frazionamento di antiossidanti polifenolici. L'attività riguarda lo sviluppo di metodi di analisi quali-quantitativa di principi attivi e la caratterizzazione di matrici vegetali di interesse biologico/alimentare. Metodi analitici: HPLC (con rivelatori UV-Vis, indice di rifrazione, rivelatore a matrice di diodi), e tecniche combinate di spettrometria MS, come HPLC/MS-TOF e HPLC/MS/MS.
È membro dell'AISME (Accademia Italiana di Scienze Merceologiche) e del GP (Groupe polyphénols, Bordeaux, Francia).
Last 15 years publications (2010-2025)
International Scientific Journal
Brevetti
Inventori: Bargiacchi E., Bellotti P., Pinelli P., Costa G., Miele S., Romani A., Zambelli P., Scardigli A. “Uso di estratto di tannini di castagno come additivo antiossidante, antimicrobico e per ridurre nitrosammine e micotossine”. Numero domanda: MI2014A000177. CCIAA di deposito: MILANO. Data di deposito: 07/02/2014.
Inventori: Banelli L., Campesi I., Coinu R., Franconi F., Ieri F., Pinelli P., Romani A.. Proprietari: Leadergy Light S.r.l., Dipartimento di Scienze Farmaceutiche (Firenze), INBB (istituto Nazionale Biostrutture e Biosistemi) “Frazioni standardizzate da Olea europaea L. e loro uso genere specifico per la prevenzione delle patologie invecchiamento-correlate”. Brevetto italiano depositato 09/06/11, con il seguente numero: MI2011A001042.
Pizzichini D., Russo C., Vitagliano M., Pizzichini M., Romani A., Ieri F., Pinelli P., Vignolini P. and Phenofarm S.R.L. (Roma). “Process for producing concentrated and refined actives from tissues and byproducts of Olea europaea with membrane technologies”. Domanda di Brevetto Internazionale N. EP 2338500 (A1), data di deposito 29/06/2011.
Libri e Capitoli di Libro
Curatele
Conferenze Internazionali
Borsacchi L., Pinelli P., Tacconi D. (2021). "Prato Circular City": an integrated strategy to accelerate the circular urban transition through innovation, regeneration, cohesion. In: Proceedings of the 27th Annual Conference, Internationals Sustainable Development Research Society. Accelerating the progress towards the 2030 SDGs in times of crisis. p. 719-729, Mid Sweden University, Östersund, Sweden, ISBN: 978-91-89341-17-3
Pinelli P. and Camilli F. “Honey, an agroforestry product featured by the territory. A characterization of locally produced honey”, EURAF 2020 5th Agroforestry Conference: Agroforestry for the transition towards sustainability and bioeconomy, 5-7 October 2020, Nuoro (Italy).
Borsacchi L. and Pinelli P. “Sustainable development of Medjool date cultivation in Jericho: improvement of quality management and evaluation of multifunctional properties”. XXI IGWT SYMPOSIUM - Sustainability, Quality and Innovation: A Global View of Commodity Sciences, 20-25 September 2018, Università degli Studi di Roma Tre, Roma, Italy.
Borsacchi L. and Pinelli P. “Producers’ needs analysis and quality improvement for the sustainable development of cherry cultivation in Lebanon”. XXI IGWT SYMPOSIUM - Sustainability, Quality and Innovation: A Global View of Commodity Sciences, 20-25 September 2018, Università degli Studi di Roma Tre, Roma, Italy.
Borsacchi L., Brogi A., Fibbi D., Pinelli P. “Closing the cycle by reusing treated wastewater: the role of Prato within the EU Partnership on Circular Economy”. XXI IGWT SYMPOSIUM - Sustainability, Quality and Innovation: A Global View of Commodity Sciences, 20-25 September 2018, Università degli Studi di Roma Tre, Roma, Italy.
Pinelli P. and Borsacchi L. “Quality assessment and producers’ needs analysis for the sustainable development of date palm cultivation in Jericho”. Proceedings of the 24th International Sustainable Development Research Society Conference. Actions for a sustainable world: from theory to practice. 13-15 June 2018, Messina (Italy), pp. 639-646.
Pinelli P., Barberis V., Borsacchi L. “Circular economy and industrial symbiosis: The role of the city of Prato within the EU Urban Agenda partnership”. Proceedings of the 24th International Sustainable Development Research Society Conference. Actions for a sustainable world: from theory to practice. 13-15 June 2018, Messina (Italy), pp. 716-722.
Dechkova Nikiforova N. and Pinelli P. “The role of the sensory assessment in consumer’s preferences for sustainable coffees: integrating a choice experiment with a guided tasting”. ENBIS 2017 (European Network for Business and Industrial Statistics), Naples, September 9-14th.
Pinelli P. and Borsacchi L. “From documented procedure to documented information: the new approach of ISO 9001:2015” 20th IGWT Symposium, Commodity Science in a Changing World, September 12-16th, 2016, University of Economics,Varna, Bulgaria.
Bernini R., Carastro I., Fierini E., Brandi M.L., Tanini A., Pinelli P. and Romani A. “Lipophilization of hydroxytyrosol-enriched fractions from Olea europaea L. by-products and evaluation of the in vitro effects on a model of colorectal cancer cells” XXVIIIth International Conference on Polyphenols, Wien 11-15 July 2016, Polyphenols Communication 2016, pp. ….
Ieri F., Calamai L., Pinelli P., Romani A. “GC-MS analysis for evaluation of quality and oxidative stability in chewing gum bases”. 4th MS-Food Day, 7-9 ottobre 2015, Foggia, Book of Abstracts, pp. 134-137.
Romani A., Scardigli A., Campo M., Romani M. and Pinelli P. “Sustainable Productive Processes of Polyphenol Standardized Fractions” 9th ISANH Congress Polyphenols Applications, Malta 2015.
Bernini R., Carastro I., Santoni F., Miele S., Pinelli P. and Romani A. “An ecofriendly lipophilization of hydroxytyrosol present in industrial Olea europaea L. fractions obtained from olive oil by-products”.XXVIIth International Conference on Polyphenols & Tannin Conference, Nagoya 2-6 September 2014, Polyphenols Communication 2014, pp. 195-196.
Romani A., Pinelli P., Campo M. and Corgna M., “Characterization of dietary supplements and their antioxidant activity in human serum”.XXVIIth International Conference on Polyphenols & Tannin Conference, Nagoya 2-6 September 2014, Polyphenols Communication 2014, pp. 433-434.
Pinelli P., Fierini E., Agati G., Cerboneschi M., Tegli S. and Romani A. “Polyphenol Content in Kiwifruits and Susceptibility to Botrytis cinerea Infection”XXVIIth International Conference on Polyphenols & Tannin Conference, Nagoya 2-6 September 2014, Polyphenols Communication 2014, pp. 179-180.
Scardigli A., Vignolini P., Pinelli P., Romani A. “Cynara ActiveR, nutraceutical standardized extracts from Cynara scolymus L.”XXVI International Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2012, Vol. I, pp. 267-268.
Fierini E., Pinelli P., Remorini D., Massai R., Agati G., Romani A. “Characterization of Kiwifruit (Actinidia deliciosa) and optimization of non-invasive optical methods for quality control”XXVI International Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2012, Vol. I, pp. 161-162.
Bernini R., Barontini M., Carastro I., Gentili P., Pinelli P., Romani A. “ Novel compounds from tyrosol and hydroxycinnamic acids exhibiting DPPH radical scavenger activity”XXVI International Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2012, Vol. I, pp. 137-138.
Campo M., Pinelli P.,Romani A. “HPLC/DAD/MS characterization and antioxidant activity of sweet chestnut (Castanea sativa M.) fractions”XXVI International Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2012, Vol. I, pp. 135-136.
Bernini R.,Fabrizi G., Pinelli P., Romani A. “Synthesis of biologically active phenolic compounds under green chemistry conditions. Toward the valorization of active compounds and agro-industrial fractions from vegetal waste”XXVI International Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2012, Vol. I, pp. 53-54.
Pinelli P., Fierini E., Giovanni A., Romani A. “Optimization of optical methods for quality control of wine grapes to assess in the vineyard grape berry anthocyanins” 18th IGWT Symposium, Technology and Innovation for a sustainable future: a commodity science perspective, Roma, 24-28 settembre 2012.
Romani A., Scardigli A., Franconi F., Vignolini P., Pinelli P. “Nutraceutical standardized extracts from plant tissues and agro-industrial by-products” 5th International Conference on Polyphenols and Health, Sitges (Barcellona), 17-20 ottobre 2011, Atti del Congresso p.142.
Romani A., Campo M., Pinelli P., Turchetti B., Buzzini P. “Hydrolyzable tannins from different vegetal species, fractionation HPLC/DAD/MS analyses, and anti-yeast activity” XXVth international Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2010, Vol. II, pp. 611-612.
Romani A., Scardigli A., Ieri F., Banelli L., Pinelli P., Franconi F. “PhenoleaR, new biophenolic fractions from different tissues of Olea europaea L.” XXVth international Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2010, Vol. II, pp. 466-468.
Pinelli P., Banelli L., Miele S., Bargiacchi E., Romani A. “Characterization of Prunus domestica L. fruits as a source of polyphenolic nutraceuticals” XXVth international Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2010, Vol. I, pp. 189-190.
Vignolini P., Falvino M.A., Pinelli P., Romani A. “Phenolic characterization of Italian cultivar of Phaseolus vulgaris beans” XXVth international Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2010, Vol. I, pp. 127-128.
Agati G., Fierini E., Pinelli P., Romani A. “Optimization of non-invasive optical methods for quality control of wine grapes” XXVth international Conference on Polyphenols, Polyphenols Communication 2010, Vol. I, pp. 84-85.
Agricoltura sostenibile; composti naturali di origine vegetale e antiossidanti per il settore alimentare, farmaceutico e cosmetico; certificazioni; turismo e prodotti alimentari locali (tutela della biodiversità).
Principale sede per ricevimento studenti ed altre attività istituzionali: Laboratorio di Merceologia e Qualità delle Risorse (Mer.Qu.Ris. - DiSIA), Polo delle Scienze Sociali di Novoli, edificio D15, piano terzo.
Legenda
Degree in Pharmaceutical Chemistry and Technology at the Department of Pharmaceutical Sciences of the University of Florence, obtained on 07/20/95, with a grade of 110/110 cum laude. Thesis title: “Study of polyphenolic compounds present in the berries of Vitis vinifera L., cultivar Ancellotta”. Supervisor: Prof. Franco F. Vincieri.
PhD in Science and Technology of Medicinal Plants (XII cycle), entitled “Characterization and innovative uses of polyphenolic compounds present in species of the Mediterranean basin”. Research activity carried out at the Laboratory of Phytopharmacy of the Department of Pharmaceutical Sciences, University of Florence, administrative headquarters Department of Biorganic Chemistry, University of Pisa.
Appointed as a university researcher for the scientific-disciplinary sector SECS P/13 (ex C01B) “Commodity Science” with rectoral decree n.1086 of 30/10/00 starting from 01/11/00, and since then he has been part of the Laboratory of Commodity Science and Quality of Resources (Mer.Qu.Ris), at the Faculty of Economics of the University of Florence, Social Sciences Campus. For research activities he is affiliated with the Department of Pharmaceutical Sciences, Scientific and Technological Campus of Sesto Fiorentino (Fi). Since 2013, the Scientific-Disciplinary Sector SECS - P/13 has been affiliated with the Department of Statistics, Computer Science, Applications “G. Parenti” - DiSIA.
Since December 2013, the Interdepartmental Research Unit called PHYTOLAB (Pharmaceutical, Cosmetic, Food Supplement Technology and Analysis) has been created, part of the former Department of Pharmaceutical Sciences, in partnership between the Department of Statistics, Computer Science, Applications (DISIA), the Department of Chemistry and the Department of Neuroscience of the Area of Drug and Child Health (NEUROFARBA).
Since September 1, 2015, she has been Associate Professor in Commodity Sciences, scientific disciplinary sector SECS-P/13 (now ECON10A), at the Department of Statistics, Computer Science, Applications "G. Parenti" - DiSIA, Phytolab Laboratory, Scientific and Technological Center of Sesto Fiorentino, University of Florence.
Since November 2019, he has been President of the Three-year Degree Course in "Economic Development, International Cooperation, Socio-Healthcare and Conflict Management" at the University of Florence.
Since October 2020 he has obtained the qualification as Full Professor for the scientific disciplinary sector of Commodity Sciences (SECS-P/13).
2015-2025 - Associate Professor of Commodity Science at the Department of Statistics, Computer Science and Applications (DiSIA), Laboratory of Commodity Science and Quality of Resources (Mer:Qu.Ris), Social Sciences Campus, University of Florence.
2017-2025 - Member of the Scientific Committee of ARCO-PIN and academic referent for the Research Unit on "Circular Innovation and Sustainable Goods" (scientific director Dr. Leonardo Borsacchi).
2019-2023 President of the Bachelor's Degree Course in Economic Development, International Cooperation, Socio-Healthcare and Conflict Management, at the Faculty of Economics and Management, University of Florence.
2000 - 2015 Researcher in Commodity Science at the Department of Pharmaceutical Sciences, University of Florence, and then, at the Department of Statistics, Computer Science and Applications (DiSIA), Phytolab Laboratory, University of Florence.
1996-1999 - PhD in Science and Technology of Medicinal Plants, University of Pisa/University of Florence.
1995 - Degree in Pharmaceutical Chemistry and Technology, Faculty of Pharmacy, University of Florence.
Teaching Activity
From the academic year 2017/2018 - teaching of "Sustainability of production chains" in the Bachelor's Degree in "Economic development, international socio-health cooperation and conflict management", School of Economics and Management.
From the academic year 2018/2019 "Laboratory of environmental chemistry and energy resources" in the Bachelor's Degree in "Economic development, international socio-health cooperation and conflict management", School of Economics and Management.
From the academic year 2015/2016 teaching of "Food quality and culture for tourism" in the Master's Degree in Design of sustainable tourism systems, School of Economics and Management. The teaching is "Food globalization and sustainability" starting from the academic year 2024/2025.
Food Quality and Culture for Tourism (Food Quality and Analytical Control until the academic year 2017/2018) in the Master's Degree in Design of Sustainable Tourism Systems, School of Economics and Management.
Research Activity
Her research activity concerns the following aspects:
- study of bio-components in medicinal plants, biological matrices and nutraceuticals,
- characterization and certification of agricultural and food biodiversity,
- promotion of local food and visits linked to sustainable tourism.
Technical expertise
Her technical expertise concerns the analytical and structural determination of vegetal natural substances (biomolecules, such as phenylpropanoids, flavonoids and anthocyans) and it focuses on the optimization of extraction and fractionation procedures of polyphenolic antioxidants. The activity regards the development of methods of quali-quantitative analysis of active principles and the characterization of plant matrices of biological/food interest. Analytical methods: HPLC (with UV-Vis detectors, Refraction Index, Diode Array Detector), and combined techniques of MS spectrometry, such as HPLC/MS-TOF and HPLC/MS/MS.
She is member of Member of AISME (Accademia Italiana di Scienze Merceologiche) and GP (Groupe polyphénols, Bordeaux, France).
Patent
Books and Book Chapter
Curatorships
International Conferences
Sustainable agriculture; natural compounds and antioxidants; certifications; tourism and local foods.
Main location for student reception and other institutional activities: Laboratory of Commodity Science and Quality of Resources (Mer.Qu.Ris. - DiSIA), Novoli Social Sciences Center, building D15, third floor.