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Laureata in Scienze e Tecnologie Agrarie con voto 110 e lode presso la Facoltà di Agraria dell’Università degli Studi di Firenze e abilitata alla professione di Dottore Agronomo. Nel 2016 ha conseguito il titolo di Dottore di Ricerca ottenendo la menzione aggiuntiva di Doctor Europaeus con tesi dal titolo “Consumer Preferences for Food Quality Attributes: Evidence from Web and Laboratory Experiments”. Ha soggiornato presso il Dipartimento di Business and Economics della Norwegian University of Life Sciences per lo svolgimento di una ricerca congiunta. Vincitrice del “Premio Cioffi” per la migliore tesi di dottorato conferito dalla Società Italiana di Economia Agraria e del “Best Doctoral Dissertation Award in Food Marketing Research” conferito dall’Institute of Food Products Marketing – Taylor and Francis Publishers (Philadelphia, USA). Assegnista di ricerca dal 2016 al 2022 presso il GESAAF e successivamente presso il DAGRI dell’Università degli Studi di Firenze. Nel 2020 ha conseguito l’Abilitazione Scientifica Nazionale alle funzioni di professore universitario di seconda fascia nel settore concorsuale nel SSD – AGR/01 “Economia Agraria ed Estimo”. È socia della Società Italiana di Economia Agraria dal 2021. Nel 2022 è stata technical manager del Thematic Support Team dello SCAR Food Systems, tender finanziato dal Directorate – General Research & Innovation – European Commission, Bruxelles. Vincitrice di concorso per Ricercatore a tempo determinato di tipo a) – SSD AGR/01 (Next Generation UE – PNRR – CN2 – Agritech) in servizio dal 15 dicembre 2022 presso il DAGRI dell’Università degli Studi di Firenze. È docente negli insegnamenti di Economia Agraria della Laurea Triennale di Scienze Agrarie e di Marketing Agroalimentare e Territoriale della Laurea Magistrale in Scienze e Tecnologie Alimentari. Le principali tematiche di ricerca riguardano lo sviluppo rurale, le preferenze alimentari dei consumatori e l’analisi del mercato dei prodotti agroalimentari. L’attività di ricerca è documentata da pubblicazioni in riviste scientifiche e in atti di congressi per i quali nel complesso risulta co-autrice di 24 prodotti indicizzati su Scopus (h–index = 12).
Media: Scopus, ResearchGate, Scholar, Linkedin
Legenda
She graduated in Agricultural Sciences and Technologies with the highest honors (110 cum laude) from the Faculty of Agriculture at the University of Florence, and she is qualified to practice as an Agronomist. In 2016, she obtained a Ph.D. with the additional merit of Doctor Europaeus for her thesis titled "Consumer Preferences for Food Quality Attributes: Evidence from Web and Laboratory Experiments". She has conducted a research period at the Department of Business and Economics at the Norwegian University of Life Sciences. She was awarded the “Cioffi Prize” for the best doctoral thesis by the Italian Society of Agricultural Economics (SIDEA) and the “Best Doctoral Dissertation Award in Food Marketing Research” by the Institute of Food Products Marketing - Taylor and Francis Publishers in Philadelphia, USA. From 2016 to 2022, she served as a research fellow at GESAAF and DAGRI at the University of Florence. In 2020, she obtained the National Scientific Qualification for the position of associate professor in Agricultural Economics and Land Valuation (SSD – AGR/01). She has been a member of the Italian Society of Agricultural Economics since 2021. In 2022, she held the position of technical manager for the Thematic Support Team of the SCAR Food Systems project, funded by the Directorate-General for Research & Innovation at the European Commission, Brussels. She won a competition for a fixed-term Researcher position (type a) related to the Next Generation EU – PNRR – CN2 – Agritech project, and she started her role on 15 December 2022, at DAGRI, University of Florence. She is also a lecturer in courses on Agricultural Economics for the Bachelor’s Degree in Agricultural Sciences and on Agri-Food and Territorial Marketing for the Master’s Degree in Food Science and Technology. Her main research areas include rural development, consumer food preferences, and the analysis of the agri-food product market. Her research activities are well-documented with publications in scientific journals and conference proceedings, totaling 24 indexed products on Scopus, with an h-index of 12.