Su appuntamento (da accordare via email).
Lapo Pierguidi è ricercatore junior (RTD-A) nel settore scientifico disciplinare AGR/15, Scienze e Tecnologie Alimentari, presso il Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agrarie, Alimentari, Ambientali e Forestali (DAGRI) dell'Università di Firenze, all'interno del gruppo di ricerca di Scienze Sensoriali (SensoryLab). Insegna Tecnologie Alimentari e Analisi Sensoriale delle uve e dei vini presso l'Università di Firenze. Ha ottenuto il titolo di Dottore di Ricerca in Gestione Sostenibile delle Risorse Agrarie, Forestali e Alimentari presso l'Università degli Studi di Firenze nel 2020. Dal 2016 ad oggi, ha lavorato presso il Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agrarie, Alimentari, Ambientali e Forestali (DAGRI) dell'Università di Firenze, ricoprendo l'incarico di dottorando, e successivamente, assegnista di ricerca partecipando a progetti di ricerca nazionali ed internazionali. Le sue attività di ricerca sono focalizzate sullo sviluppo di prodotti alimentari innovativi, maggiormente salutari e sostenibili.
ORCID: https://orcid.org/my-orcid?orcid=0000-0003-4116-5584
SCOPUS: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57204851658
CURRICULUM DELL’ ATTIVITA’ SCIENTIFICA
Lapo Pierguidi
Ricercatore in Scienze e Tecnologie alimentari
(Settore scientifico disciplinare: AGR/15 Scienze e Tecnologie Alimentari)
+39 3286963042
Lapo.pierguidi@unifi.it
Genere: M | Data di nascita: 02/06/1986 | nazionalità: italiana
2. Attività di Ricerca
- Scienze Sensoriali e Consumer Science
- Sviluppo di nuovi prodotti maggiormente sostenibili e salutari
- Sviluppo di nuovi metodi per la valutazione sensoriale di prodotti e bevande alimentari
- Caratterizzazione dell’esperienza di consumo dei prodotti alimentari: percezione sensoriale, emozioni ed effetto del contesto
- Studio delle differenze individuali nella sensibilità orale e nei tratti psicologici
2.2 Collaborazioni scientifiche in progetti finanziati in risposta a bandi competitivi
Affiliazione: Università degli Studi di Firenze, Firenze (FI) Italia
Partecipazione come ricercatore a tempo pieno su progetto PON (Programma Operativo Nazionale Ricerca e Innovazione)DM 1062 del 10/08/2021, Azione iv.6 “contratti di ricerca su tematiche green” per lo sviluppo di prodotti alimentari sostenibili; Supervisore: Prof. Erminio Monteleone, Università degli Studi di Firenze, 36 mesi (2022/2024).
Partecipante al progettoSEPA360 (Supporting Educators Pedagogical Activities with 360 video) finanziato dall’Unione Europea nell’ambito del programma Erasmus +: Coordinatore: Prof. Kevin Burden, University of Hull; Responsabile di unità: Prof.ssa Maria Ranieri, Università degli Studi di Firenze, 48 mesi (2019-2022).
Partecipante al progetto QualiBirre, Cup Artea 863742, finanziato da Regione Toscana nell’ambito del Programma PS-GO 2017; Coordinatore: Prof. Silvio Menghini, Università degli Studi di Firenze; Responsabile di unità Prof.ssa Caterina Dinnella, Università degli Studi di Firenze, 21 mesi (2020/2021).
Partecipante al progetto PRIN (Progetti di rilevante interesse nazionale), prot. 20158YJW3W: Individual differences in the acceptability of healthy foods: focus on phenol and fat content (WP 4 – Individual differences study), Coordinatore Nazionale: Prof. Erminio Monteleone, Università degli Studi di Firenze, 36 mesi (2016/2018).
2.3 Collaborazioni scientifiche per studi e ricerche affidate da Istituzioni
Con affiliazione: Università degli Studi di Firenze, Firenze (FI) Italia
Collaborazione con la Società Italiana di Scienze Sensoriali (SISS), finalizzata alla comunicazione delle attività della società ed alla organizzazione di eventi di divulgazione scientifica sul tema delle Scienze Sensoriali e della Consumer Science (dal 2020).
Coordinatore del Working Group MIMO – Mind in Mouth della Società Italiana di Scienze Sensoriali (SISS), finalizzato a sostenere un interesse di ricerca comune tra le scienze sensoriali e le neuroscienze cognitive mirato allo studio dell’influenza dei meccanismi sensoriali, affettivi e più in generale, cognitivi, sulle preferenze alimentari (dal 2022).
Collaboratore scientifico nel progetto “Validazione degli algoritmi statistici del software per analisi sensoriali Smart Sensory box” commissionato da Smart Sensory Solutions S.r.l. Il progetto comprendeva un confronto parallelo dei metodi sensoriali presenti nel software condotto impiegando specifici software di terze parti. (2023).
Collaboratore scientifico nel progetto ‘Sviluppo di prodotti innovativi a base di carne’ commissionato da Unicoop Firenze. Il progetto comprendeva l’utilizzo di tecniche di co-creazione per la realizzazione di prodotti innovativi a base di carne maggiormente sostenibili e salutari (maggio 2021 - aprile 2023).
Collaboratore scientifico nel progetto “Caratterizzazione sensoriale, edonica, emozionale e dei contesti d'uso dei prodotti della ricorrenza” commissionato da Bauli S.p.A. Il progetto comprendeva la caratterizzazione del profilo globale dei prodotti da parte dei consumatori target (2020).
Collaboratore scientifico nel progetto “Studio di caratterizzazione sensoriale, edonica, emozionale e dei contesti d’uso di snack ai cereali” commissionato da Loacker S.p.A. Il progetto comprendeva lo studio dell’esperienza globale del consumatore (2019).
Collaboratore scientifico nel progetto “Profilo sensoriale, emozionale e dei contesti d’uso di Aperol Spritz ed il suo posizionamento rispetto ai cocktails a base Campari” commissionato da Campari S.p.A. Il progetto comprendeva lo studio dell’esperienza globale del consumatore con Aperol Spritz e lo studio del suo posizionamento nel mercato dei cocktail Campari (2019).
Collaboratore scientifico nel progetto “Profilo sensoriale dinamico di Aperol Spritz utilizzando Aperol e concorrenti” commissionato da Campari S.p.A. Il progetto comprendeva l’utilizzo di un metodo innovativo per la valutazione del profilo sensoriale dinamico di cocktail alcolici per la comparazione analitica del profilo sensoriale di prodotti leader di mercato e concorrenti (2017).
Collaboratore scientifico nel progetto “Profilo sensoriale dinamico di Americano utilizzando Cinzano 1757, Cinzano rosso e concorrenti” commissionato da Campari S.p.A. Il progetto comprendeva l’utilizzo di un metodo innovativo per la valutazione del profilo sensoriale dinamico di cocktail alcolici per la comparazione analitica del profilo sensoriale di prodotti leader di mercato e concorrenti (2017).
2.4 Attività di ricerca presso istituti di ricerca esteri
Visiting PhD student presso Wageningen University & Research (The Netherlands), Marketing and Consumer Behaviour Group, per uno studio riguardante l’effetto della porzione nella modulazione della scelta di cibi salutari. Tutor: Prof.ssa Betina Piqueras Fiszman, dal 01/02/2019 al 30/04/2019
Visiting researcher presso l'Institut Paul Bocuse di Lione (Francia) nell'amboto del progetto PON (Programma Operativo Nazionale Ricerca e innovazione) DM 1062 del 10/08/2021, Azione iv.6 "contratti di ricerca su tematiche green" per lo sviluppoo di prodotti alimentari sostenibili, dal 1/07/2022 al 31/07/2022.
2.6 Presentazioni orali a convegni internazionali
Relatore- Implementing immersive 360° videos into Sensory Science teaching: a case study, 15th Pangborn Sensory Science Symposium, 20-24 August 2023, Nantes (France)
Relatore- Global profile of craft beer: from sensory properties to food pairing and context appropriateness, Eurosense 10th European Conference on Sensory and Consumer Research, 13-16 September 2022, Turku (Finland).
Relatore- Sensory drivers of emotions and contexts in different cocktail preference segments, Early Career Researcher Seminar, Eurosense 9th European Conference on Sensory and Consumer Research. 13-16 December 2020, online.
Relatore- Preferred context for cocktails; 8th E3S Symposium – Tasting the future in Sensory & Consumer Science; 27 May 2019. Milan (Italy).
Relatore- Exploring product complexity dimension: contributions of sensory properties, emotions and individual differences, Eurosense 8th European Conference on Sensory and Consumer Research, 2-5 settembre 2018. Verona (Italy).
Legenda
Lapo Pierguidi holds the position of junior researcher (RTD-A) in the scientific discipline AGR/15, specializing in Food Science and Technology. He is affiliated with the Department of Agricultural, Food, Environmental, and Forestry Sciences (DAGRI) at the University of Florence, working within the Sensory Sciences research group (SensoryLab). Additionally, he instructs courses on Food Technology and Sensory Analysis of grapes and wines at the University of Florence. In 2020, he earned a Ph.D. in Sustainable Management of Agricultural, Forestry, and Food Resources from the University of Florence.
From 2016 to the present, Lapo has been actively engaged in research at the Department of Agricultural, Food, Environmental, and Forestry Sciences (DAGRI) of the University of Florence. Initially, he served as a Ph.D. candidate and later as a research fellow, contributing to both national and international research projects. His research endeavors primarily focus on the development of innovative, healthier, and more sustainable food products.
Researcher in Food Science and Technology
(Scientific Disciplinary Sector: AGR/15 Food Science and Technology)
Gender: Male | Date of Birth: 02/06/1986 | Nationality: Italian
2.2 Scientific Collaborations in Projects Funded through Competitive Calls
Affiliation: University of Florence, Florence (FI) Italy
Full-time researcher participation in the PON project (National Operational Program for Research and Innovation) DM 1062 of 10/08/2021, Action iv.6 "research contracts on green topics" for the development of sustainable food products; Supervisor: Prof. Erminio Monteleone, University of Florence, 36 months (2022/2024).
Participant in the SEPA360 project (Supporting Educators Pedagogical Activities with 360 video) funded by the European Union under the Erasmus+ program: Coordinator: Prof. Kevin Burden, University of Hull; Unit Manager: Prof. Maria Ranieri, University of Florence, 48 months (2019-2022).
Participant in the QualiBirre project, Cup Artea 863742, funded by the Tuscany Region under the PS-GO 2017 Program; Coordinator: Prof. Silvio Menghini, University of Florence; Unit Manager: Prof. Caterina Dinnella, University of Florence, 21 months (2020/2021).
Participant in the PRIN project (Projects of National Relevance), prot. 20158YJW3W: Individual differences in the acceptability of healthy foods: focus on phenol and fat content (WP 4 – Individual differences study), National Coordinator: Prof. Erminio Monteleone, University of Florence, 36 months (2016/2018).
2.3 Scientific Collaborations for Studies and Research Commissioned by Institutions
Collaboration with the Italian Society of Sensory Sciences (SISS), aimed at communicating the society's activities and organizing scientific outreach events on Sensory Sciences and Consumer Science topics (since 2020).
Coordinator of the MIMO – Mind in Mouth Working Group of the Italian Society of Sensory Sciences (SISS), aimed at supporting a common research interest between sensory sciences and cognitive neuroscience focused on studying the influence of sensory, affective, and more generally, cognitive mechanisms on food preferences (since 2022).
Scientific collaborator in the project "Validation of statistical algorithms of the software for sensory analysis Smart Sensory box" commissioned by Smart Sensory Solutions S.r.l. The project included a parallel comparison of sensory methods in the software using specific third-party software (2023).
Scientific collaborator in the project 'Development of innovative meat-based products' commissioned by Unicoop Florence. The project involved the use of co-creation techniques for the development of innovative, more sustainable, and healthier meat-based products (May 2021 - April 2023).
Scientific collaborator in the project "Sensory, hedonic, emotional characterization, and usage contexts of recurring products" commissioned by Bauli S.p.A. The project included the characterization of the overall profile of products by target consumers (2020).
Scientific collaborator in the project "Sensory, hedonic, emotional characterization, and usage contexts of cereal snacks" commissioned by Loacker S.p.A. The project involved the study of the consumer's overall experience (2019).
Scientific collaborator in the project "Dynamic sensory profile of Aperol Spritz using Aperol and competitors" commissioned by Campari S.p.A. The project involved the use of an innovative method for the evaluation of the dynamic sensory profile of alcoholic cocktails for the analytical comparison of the sensory profile of market-leading products and competitors (2017).
Scientific collaborator in the project "Dynamic sensory profile of Americano using Cinzano 1757, Cinzano rosso, and competitors" commissioned by Campari S.p.A. The project involved the use of an innovative method for the evaluation of the dynamic sensory profile of alcoholic cocktails for the analytical comparison of the sensory profile of market-leading products and competitors (2017).
2.4 Research Activities at Foreign Research Institutes
Visiting researcher at the Institut Paul Bocuse in Lyon (France) as part of the PON project DM 1062 of 10/08/2021, Action iv.6 "research contracts on green topics" for the development of sustainable food products, from 1/07/2022 to 31/07/2022.
Visiting Ph.D. student at Wageningen University & Research (The Netherlands), Marketing and Consumer Behaviour Group, for a study on the effect of portion size on the modulation of healthy food choices. Supervisor: Prof. Betina Piqueras Fiszman, from 01/02/2019 to 30/04/2019.
2.6 Oral Presentations at International Conferences
Speaker - Implementing immersive 360° videos into Sensory Science teaching: a case study, 15th Pangborn Sensory Science Symposium, 20-24 August 2023, Nantes (France).
Speaker - Global profile of craft beer: from sensory properties to food pairing and context appropriateness, Eurosense 10th European Conference on Sensory and Consumer Research, 13-16 September 2022, Turku (Finland).
Speaker - Sensory drivers of emotions and contexts in different cocktail preference segments, Early Career Researcher Seminar, Eurosense 9th European Conference on Sensory and Consumer Research. 13-16 December 2020, online.
Speaker - Preferred context for cocktails; 8th E3S Symposium – Tasting the future in Sensory & Consumer Science; 27 May 2019. Milan (Italy).
Speaker - Exploring product complexity dimension: contributions of sensory properties, emotions, and individual differences, Eurosense 8th European Conference on Sensory and Consumer Research, 2-5 September 2018. Verona (Italy).