Tutti i giorni previo appuntamento via e-mail all'indirizzo: lisa.granchi@unifi.it
Sede: Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agrarie, Alimentari, Ambientali e Forestali (DAGRI) Sezione di Microbiologia Agraria. Via san Bonaventura, 13 - 50145 Firenze
Lisa Granchi, nata a Firenze il 01.04.1959, si è laureata in Scienze Biologiche nel 1987 e nel 1988 ha conseguitol'abiloitazione alla professione di Biologo. Dal 1987 al 1995, presso la Facoltà di Agraria dell'Università di Firenze, ha collaborato come borsista a numerosi progetti di ricerca inerenti l'ecologia e la fisiologia di lieviti e batteri di interesse enologico. Dal 1995 al 2005 è stata ricercatore universitario per il settore scientifico disciplinare AGR/16 (Microbiologia agraria) presso il Dipartimento di Biotecnologie Agrarie dell'Università di Firenze. Dal 01 Novembre 2005 è Professore Associato dello stesso settore disciplinare, attualmente presso il Dipartimento di Scienze Agrarie, Alimentari, Ambientali e Forestali (DAGRI). Nel 2025 ha conseguito l'Abiltazione Scientifica Nazionale a Professore Universitario di I Fascia.
L’attività di ricerca, attestata da più di 150 pubblicazioni su riviste internazionali e per congresso è rivolta principalmente alle seguenti tematiche:I)-Controllo e gestione della fermentazione malolattica in vino.II)-Studio della biodiversità di lieviti e batteri in alimenti e bevande.III)-Microbiota nelle vinificazioni spontaneeIV)-Sviluppo di metodiche rapide di identificazione e conta di lieviti e batteri di interesse alimentare
E' stata ed è responsabile scientifico di numerosi progetti di ricerca regionali e nazionali. E' Responsabile scientifico del Laboratorio congiunto CIBAF (Centro per l'Innovazione delle Bevande e Alimenati Fermentate).
Dal 2003 è Esperto scientifico della Delegazione Italiana (Ministero delle Politiche Agricole e Forestali) dell’O.I.V. (Office International del la Vigne et du Vin). Dal 2006 è membro dell'International Commission on Yeasts. Dal 2018 è Accademico Ordinario dell'Accademia Italiana della Vite e del Vino.
Lisa Granchi è nata il 01.04.1959 a Firenze, dove si è laureata in Scienze Biologiche nel 1987 (votazione 110/110). Dal 03.07.1995 al 31.10.2005 è stata ricercatore universitario presso il Dipartimento di Biotecnologie Agrarie dell'Università di Firenze. Dal 01 Novembre 2005 è Professore Associato di Microbiologia Agraria (SSD AGR/16) presso il Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agrarie, Alimentari, Ambientali e Forestali (DAGRI) dell'Università di Firenze. Nel marzo 2025 ha conseguito l'Abilitazione Scientifica Nazionale per Professore Universitario di I° fascia. PUBBLICAZIONI E PARAMETRI BIBLIOMETRICI: L'attività scientifica è attestata da 86 articoli scientifici (di cui 60 indicizzati in Scopus con 1660 citazioni e H-index = 25) pubblicati principalmente su riviste internazionali, 4 capitoli di libri internazionali, 4 capitoli di libri nazionali e 81 abstracts di convegni nazionali e internazionali. ATTIVITA' DI RICERCA L'attività di ricerca riguarda la microbiologia enologica e la microbiologia degli alimenti e comprende le seguenti tematiche: -Isolamento e caratterizzazione di lieviti e batteri lattici da alimenti e bevande. -Sviluppo di metodi rapidi per rilevare i microrganismi negli alimenti e nelle bevande -Studio del microbiota nei processi alimentari e nella fermentazione vinaria -Selezione di batteri lattici con proprietà salutistiche da utilizzare come colture starter nella produzione di alimenti e bevande fermentate -Studio della biodiversità di Saccharomyces cerevisiae nella fermentazione alcolica spontanea RESPONSABILITA' ISTITUZIONALI - 2018-2022: Presidente del Corso di Laurea triennale in Viticoltura ed Enologia dell'Università degli studi di Firenze - 2020-2022: Vicepresidente del Corso di Laurea Magistrale in Innovazione e Sostenibilità in Viticoltura ed Enologia- corso interateneo tra Università degli Studi di Firenze e Università di Pisa - 2005-2013: Membro del Collegio dei Docenti del Dottorato in “Biotecnologie Microbiche Agrarie” (Università degli Studi di Firenze) - 2013-2018; 2023-oggi: Membro del Collegio dei Docenti del Dottorato in "Gestione sostenibile delle risorse agrarie, forestali e alimentari" (Università degli Studi di Firenze)
-202o-oggi: Responsabile scientifico del Laboratorio congiunto CIBAF (Centro per l'Innovazione delle Bevande e Alimenti Fermentate) ALTRI INCARICHI - 2004-oggi: Membro in qualità di Esperto Scientifico della Delegazione Italiana del Ministero delle Politiche Agricole e Forestali per l’Office International del la Vigne et du Vin (O.I.V.) - 2006-oggi: Membro della International Commission on Yeasts - A Commission of the Mycology Division of IUMS - 2018-oggi: Accademico ordinario dell’Accademia Italiana della Vite e del Vino PROGETTI DI RICERCA (Coordinatore o Responsabile di Unità operativa): - 2017-2020: “Processing for healthy cereal foods” (Progetto di Rilevante Interesse Nazionale -PRIN – bando 2015) - 2018-2019: “Effetto del consumo di pane di grani antichi lievitato da impasto acido, contenente batteri lattici selezionati, su parametri di rischio cardiometabolico: studio di intervento nutrizionale” Ente Cassa di Risparmio di Firenze. - 2019-2020: “Influenza dei lieviti sul contenuto di molecole dotate di proprietà salutistiche in vino” Ente Cassa di Risparmio di Firenze. - 2019-2021: “Miglioramento della qualità delle birre agricole toscane nelle dinamiche di mercato e nelle strategie di diversificazione multifunzionale” finanziato nell’ambito del PSR 2014-2020 della Regione Toscana, Bando relativo al “Sostegno per l’attuazione dei Piani Strategici e la costituzione e gestione dei Gruppi Operativi (GO) del Partenariato Europeo per l’innovazione in materia di produttività e sostenibilità dell’agricoltura (PEI)-AGRI).
-2021-2022 Progetto VINANFORA (Reg. (UE) 1305/2013 - PSR Toscana 2014/2020 Metodo Leader. Misura 16.2 “Sostegno a progetti pilota e allo sviluppo di nuovi prodotti, pratiche, processi e tecnologie”.
-2021-2023: Responsabile scientifico del progetto "Utilizzo di un sistema innovativo per produrre vini senza l'aggiunta di solfiti (Acronimo: NOSO2)" Progetto per interventi a sostegno dei processi di innovbazione organizzativa e di processo produttivo nel settore della cooperazione agricola e nei consorzi forestali
- 2023-2025: Responsabile Unità locale del progetto PRIN–2022- Prot. 2022JZ24J7 "INnovative functional FOOD products and ingredients from inSECTs – INfoodSECT" Principal Investigator Prof.ssa Alyssa Hidalgo (Università degli Studi di Milano). Lo scopo del progetto è lo sviluppo di un modello multidisciplinare per promuovere l'accettazione e il consumo di insetti come nuovi ingredientiper lo sviluppo di alimenti sani ad alto valore aggiunto. ORGANIZZAZIONE CONVEGNI - Member of the Local Organizing Committee and of the International Scientific Committee of the International Specialized Symposium on Yeasts (ISSY26), 3-7 June 2007, Sorrento, Italy . Editor of the Book of Abstracts of the International Scientific Committee of the International Specialized Symposium on Yeasts (ISSY26), 3-7 June 2007, Sorrento, Italy - Member of the Local Organizing Committee and of the International Scientific Committee of the International Specialized Symposium on Yeasts (ISSY32), 13-17 September 2015, Perugia, Italy - Editor of the Book of Abstracts of the International Scientific Committee of the International Specialized Symposium on Yeasts (ISSY32), 13-17 September 2015, Perugia, Italy ATTIVITA' DIDATTICA Dal 1995 ha insegnato: Microbiologia generale, Microbiologia industriale, Microbiologia degli alimenti, Microbiologia enologica, Metodi microbiologici rapidi e Microbiologia predittiva, Microbiologia per l'innovazione e la sostenibilità in vinificazione in diversi Corsi di Laurea triennale e Magistrale presso la Scuola di Agraria dell'Università degli Studi di Firenze. Ha tenuto anche corsi per dottorandi del Dottorato in Biotecnologie Microbiche e in Gestione Sostenibile delle Risorse Agrarie, Forestali e Alimentari” (Università degli Studi di Firenze).
I principali interessi riguardano:
- Selezione di microrganismi di interesse enologico,
- Ottimizzazione della gestione delle fermentazioni vinarie (alcolica e malolattica)s
- Studio del microbiota di fermentazioni alimentari
- Sviluppo di starter tailor-made per alimenti e bevande fermentate
Maggiori informazioni:
Linkdn: https://www.linkedin.com/in/lisa-granchi-b6287647/
Orcid: https://orcid.org/0000-0002-9232-2829
Scopus Author ID: 6602806484 - https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6602806484
Legenda
Lisa Granchi, born in Florence on 01.04.1959, graduated in Biological Sciences in 1987 and in 1988 obtained the qualification to practice as a Biologist.
From 1987 to 1995, at the Faculty of Agriculture of the University of Florence, she collaborated as a scholarship holder on numerous research projects concerning the ecology and physiology of yeasts and bacteria of oenological interest.
From 1995 to 2005 she was a university researcher for the scientific disciplinary sector AGR/16 (Agricultural Microbiology) at the Department of Agricultural Biotechnology of the University of Florence. Since 01 November 2005, she has been an Associate Professor of the same disciplinary sector, currently at the Department of Agricultural, Food, Environmental and Forestry Sciences (DAGRI). In 2025 she obtained the National Scientific Qualification as a Full Professor.
Her research activity, attested by more than 150 publications in international journals and conferences, is mainly focused on the following topics:
I)-Control and management of malolactic fermentation in wine.
II)-Study of the biodiversity of yeasts and bacteria in foods and beverages.
III)-Microbiota in spontaneous winemaking
IV)-Development of rapid methods for the identification and counting of yeasts and bacteria of food interest
She has been and is the scientific director of numerous regional and national research projects. She is the scientific director of the joint laboratory CIBAF (Center for Innovation in Fermented Beverages and Foods). Since 2003 she has been a scientific expert of the Italian Delegation (Ministry of Agricultural and Forestry Policies) of the O.I.V. (Office International del la Vigne et du Vin). Since 2006 she has been a member of the International Commission on Yeasts. Since 2018 he has been a Full Academic of the Italian Academy of Vine and Wine.
Lisa Granchi was born on 01.04.1959 in Florence and, in 1987, she obtained a Master's Degree in Biological Science at the University of Florence (grade 110/110). From 03.07.1995 to 31.10.2005, she was a researcher (confirmed on 03-07-1998) at the "Department of Agricultural Biotechnology" of the University of Florence. From 01.11.2005 to the present, she has been an Associate Professor at the Department of Agriculture, Food, Environment and Forestry (DAGRI) of the University of Florence.
In March 2025 he obtained the National Scientific Qualification for Full Professor. PUBLICATIONS AND BIBLIOMETRIC PARAMETERS: She is the author of 86 papers (60 indexed in Scopus with 1660 citations and H-index = 25) published in international peer-reviewed journals, 4 chapters in international books, 4 chapters in national books, and 81 congress abstracts. AREA OF EXPERTISE: Her research activities concerning wine and food microbiology include the following topics: -Isolation and characterization of yeasts and lactic acid bacteria from food and beverages. -Development of rapid methods to detect microorganisms in food and beverages -Study of microbiota in food processes and in wine fermentation -Selection of lactic acid bacteria possessing health properties to be used as starter cultures in food and wine fermentations -Evaluation of metabolic activities of lactic acid bacteria involved in the production of compounds detrimental to health consumers. -Study of factors influencing malolactic activity and cell viability of Oenococcus oeni strains in wine and relationship with cell fatty acid composition. -Evaluation of Saccharomyces cerevisiae biodiversity during spontaneous wine fermentation
INSTITUTIONAL RESPONSIBILITIES: She had the following institutional responsibilities: - President of BSc in Viticulture and Oenology at the University of Florence (2018-present). - Member of the Academic Board of the PhD in “Microbial Agricultural Biotechnology” (University of Florence) (2005-2013) - Member of the Academic Board of the PhD in “Sustainable Management of Agricultural Resources, Forestry and Food” (University of Florence) (2013-2018). OTHER RESPONSIBILITIES: - Member as Scientific Expert of Italian Delegation (Ministry of Agriculture and Forestry) at O.I.V. (Office International de la Vigne et du Vin) (2003-present). - Member of the International Commission on Yeasts (ICY) A commission of the Mycology Division of IUMS (2006- present) - Member, as an Ordinary Academic, of the Italian Academy of Vine and Wine (2018- present) COORDINATION/PARTICIPATION OF/TO PROJECTS: She has been the scientific head of several research projects, which have been funded by: - the Ministry of Education, University and Research (MIUR): Project “Processing for healthy cereal foods” (2017-2020) - by Ente Cassa di Risparmio di Firenze: Project "Effect of the consumption of ancient grain bread obtained by sourdough containing selected lactic bacteria on cardio-metabolic risk parameters: a nutritional study" (2018-2019); Project "Influence of yeasts on the content of molecules with health properties in wine" (2019-2020). - by the Tuscany Region: Project"Improving the quality of the Tuscan agricultural craft beers to support their market competitiveness and the farms’ multifunctional diversification (2019-2021). CONFERENCE ORGANIZATION: - Member of the Local Organizing Committee and of the International Scientific Committee of the International Specialized Symposium on Yeasts (ISSY26), 3-7 June 2007, Sorrento, Italy - Editor of the Book of Abstracts of the International Scientific Committee of the International Specialized Symposium on Yeasts (ISSY26), 3-7 June 2007, Sorrento, Italy - Member of the Local Organizing Committee and of the International Scientific Committee of the International Specialized Symposium on Yeasts (ISSY32), 13-17 September 2015, Perugia, Italy - Editor of the Book of Abstracts of the International Scientific Committee of the International Specialized Symposium on Yeasts (ISSY32), 13-17 September 2015, Perugia, Italy TEACHING ACTIVITIES: From 1992, she taught General Microbiology, Industrial Microbiology, Food Microbiology, Wine Microbiology, Rapid Microbiological methods and Predictive Microbiology for undergraduate students at several BSc and MSc degree Courses at the Faculty (now School) of Agricultural Sciences, University of Florence. She taught also courses for graduate students at the Doctoral Programme in Microbial Biotechnology and in Sustainable Management of Agricultural Resources, Forestry and Food” (University of Florence).
Main interests include:
- Selection of microorganisms of oenological interest,
- Optimization of the management of wine fermentations (alcoholic and malolactic)
- Study of the microbiota of food fermentations
- Development of tailor-made starters for fermented foods and beverages
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