Martedì: 15.00-17.00; Giovedì: 9.00-11.00
Tutti i giorni per appuntamento (tel.: 055 2755590; e-mail: giuliana.parisi@unifi.it)
Tuesday: 15.00-17.00; Thursday: 9.00-11.00
Every day by appointment (phone: 055 2755590; e-mail: giuliana.parisi@unifi.it)
Giuliana Parisi ha conseguito il Diploma di Maturità Classica presso il Liceo Classico Francesco Petrarca di Arezzo con il massimo dei voti (60/60), il Diploma di laurea in Scienze Agrarie presso l'Università degli Studi di Firenze con il punteggio di 110/110 e lode e dignità di stampa, l'abilitazione all'esercizio della libera professione di Agronomo nel 1986. Nel 1992 ha conseguito il titolo di Dottore di Ricerca in Scienze Zootecniche. Ricercatore dal 03/07/1995 e Professore Associato nel settore scientifico-disciplinare AGR20 (Zoocolture) dallo 01/11/2006 al 30/09/2017, presso il Dipartimento di Scienze Zootecniche dell'Università degli Studi di Firenze, confluito prima nel Dipartimento di Biotecnologie Agrarie (01/01/2010-31/12/2012), e divenuto quindi Sezione di Scienze Animali nel Dipartimento di Scienze delle Produzioni Agroalimentari e dell'Ambiente (DISPAA), che ha iniziato la propria attività il 1° gennaio 2013. Dal 1° ottobre 2017 riveste il ruolo di Professore Ordinario presso lo stesso Dipartimento, che dal 1° gennaio 2019 ha assunto il nome di Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agrarie, Alimentari, Ambientali e Forestali (DAGRI).
Settore Concorsuale di riferimento: 07/G1 SCIENZE E TECNOLOGIE ANIMALI
Settore Scientifico Disciplinare di afferenza: AGRI-09/D Zoocolture (già AGR/20 Zoocolture)
Incarichi di carattere istituzionale
-Segretario del Dottorato in Produzione di Animali Acquatici e Terrestri e Qualità dei Prodotti dell'Università degli Studi di Firenze (dal gennaio 2001 fino alla sua conclusione)
-Segretario della Scuola di Dottorato in Produzioni animali e vegetali di qualità per la valorizzazione del territorio e salvaguardia dell'ambiente dell'Università degli Studi di Firenze (dal 24/01/2008 al 28/07/2010)
-Segretario della Scuola di Dottorato di Agraria, istituita a partire dal XXVI Ciclo (dal 28.07.2010 al 31.12.2013)
-Direttore della Scuola di Dottorato di Agraria dal 01/01/2014 al 31/12/2015 (nomina nel Consiglio della Scuola di Dottorato del 27/12/2013)
-Referente per l'Indirizzo in Produzione di Animali Acquatici e Terrestri e Qualità dei Prodotti, nell'ambito del Dottorato in Scienze Agrarie e Ambientali della Scuola di Dottorato di Agraria (per il XXVI ciclo) (dal 01/01/2011 al dicembre 2015)
-Svolge attività nell'ambito del Dottorato in Scienze Agrarie e Ambientali ed è membro del Collegio dei Docenti del suddetto Dottorato fin dalla sua istituzione (marzo 2013; XXIX Ciclo).
Nell’ambito dei Corsi di Studio della Scuola di Agraria dell’Università di Firenze:
-Vice-presidente del Corso di Laurea Magistrale in Scienze e Tecnologie Alimentari (dal 01/11/2012 al 31/10/2016)
-Vice-presidente del Corso di Laurea Magistrale in Scienze e Tecnologie Alimentari (per il quadriennio 2016-2020 e per il quadriennio 2021-2024)
-Presidenza GAV (Gruppo di Auto-Valutazione) del CLM in Scienze e Tecnologie Alimentari (dal 01/11/2012 al 31/10/2016)
-Presidente Comitato per la Didattica del CLM in Scienze e Tecnologie Alimentari dal 01/11/2012 al 31/10/2016 e dal 01/11/2016-31/10/2024
-Presidente del Corso di Laurea Magistrale in Scienze e Tecnologie Agrarie (dal 01/11/2016) per il quadriennio 2016-2020, con assunzione delle cariche di referente di Indirizzo, Presidente del GAV, tutor, etc., come da organigramma del CdS, e rinnovo della carica per il quadriennio 2021-2024
-Membro della Commissione Didattica della Scuola di Agraria dell’Università di Firenze dal novembre 2016 al 31/10/2024
- Rappresentante del DAGRI nel Comitato Tecnico Scientifico della Fondazione ITS E.A.T. - ECCELLENZA AGRO-ALIMENTARE TOSCANA.
- Presidente del Comitato della Biblioteca di Scienze Tecnologiche dell’Università di Firenze per il triennio 2019-2021 e per il triennio 2022-2024.
-Coordinatore degli accordi di collaborazione scientifica e culturale con università estere della Commissione I&C (Commissione Internazionalizzazione e Cooperazione) del DAGRI (febbraio 2019-11/06/2024).
Sedi estere in cui ha svolto un periodo di ricerca
- Centro IFREMER, Brest, Bretagna (Francia), nel 1998 e nel 1999
- Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos – FZEA, Università di São Paulo/USP, Pirassununga, Brasile, nel 2009, 2013, 2015, 2016, 2017.
Membro dell’Editorial Board delle riviste
- International Aquatic Research
- Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (dal 29.10.2012)
- Journal of Agricultural Sciences, pubblicato dalla Faculty of Agriculture dell’Università di Ankara, Turchia (dal maggio 2015)
- Italian Journal of Animal Sciences, Section Editor per la sezione Acquacoltura (dal giugno 2012)
- Italian Journal of Animal Sciences, Associate Editor per la sezione Acquacoltura (dal 20.10.2016)
- Water Journal (dal febbraio 2016)
- Aquaculture Journal (dal dicembre 2021).
- Frontiers in Marine Science (dal 2021)
- Journal of Agriculture and Environment for International Development (JAEID) (registrata presso il Tribunale n. 671 del 5/12/1952), Section "Livestock, rural infrastructures and agricultural mechanics" (dal 13.04.2022).
È risultata vincitrice:
-del Grant per Visiting Professor – Pós-Graduação 613/2008, concesso dall’Università di São Paulo, Brasile
-del Grant per Pesquisador Visitante Especial-PVE (Chamada de Projetos MEC/MCTI/CAPES/CNPq/FAPs n. 09/2014), finanziato dal CNPq (Conselho Nacional de Desenvolvimento Cientifico e Tecnólgico) brasiliano, per il triennio 2015-2017.
-del Grant PROGRAMA CAPES-PrInt-UFRPE - EDITAL 02/2020-PROGRAMA CAPES-PRINT-UFRPE - Programa Professor Visitante do Exterior (PVE)-2020-2021
Altre attività
-Rappresentante italiano nell’Organizzazione WEFTA (West European Fish Technologist’s Association) (dal 2015)
-Rappresentante italiano nell’Analytical Methods Working Group, istituito all’interno del WEFTA (dal 2015)
-Esperto ASN: Nominato dal MIUR esperto per il parere pro veritate per l’Abilitazione Scientifica Nazionale 2018, per il Primo, Secondo, Terzo, Quarto, Quinto e Sesto Quadrimestre 2019 per il Settore Concorsuale: 07/G1 - SCIENZE E TECNOLOGIE ANIMALI.
-Membro GEV disciplinari per la VQR 2015-2019: Componente del GEV Disciplinare per l'Area 7 - Scienze agrarie e veterinarie.
-Membro GEV disciplinari per la VQR 2020-2024: Componente del GEV Disciplinare per l'Area 7 - Scienze agrarie e veterinarie.
-Membro esperto del The Research Foundation - Flanders (FWO) Review College per il triennio (panels 2021 – 2023).
-Nel 2020 (estrazione 2021) è rientrata nel top 2% dei ricercatori mondiali nello studio pubblicato da Plos Biology Journal; https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918.
-Nel 2021 (estrazione 2022) è rientrata nel top 2% dei ricercatori mondiali nell’Updated science-wide author databases of standardized citation indicators" (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3).
-Nel 2022 (estrazione 2023) è rientrata nel top 2% dei ricercatori mondiali sulla base dello studio September 2022 data-update for "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators", Version 4 - by Stanford University, USA. DOI:10.17632/btchxktzyw.4.
-Nel 2024 (estrazione 2024) è rientrata nel Top 2% Most Influential Scientists sulla base dello studio della Stanford University (in collaborazione con Elsevier-Scopus) che comprende scienziate e scienziati con livello più elevato di produttività scientifica negli ultimi 15 anni (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/7). Basandosi su citazioni e indice di Hirsh (H) – che misura la prolificità e l’impatto scientifico di un autore – la classifica della Stanford University individua il 2% dei migliori ricercatori al mondo in vari campi scientifici, raggruppati in 22 aree scientifiche e 174 sottocategorie, su circa 9 milioni di ricercatori.
La sua attività di ricerca è documentata da oltre 480 articoli pubblicati in forma di short o di long abstract su atti di congressi nazionali e internazionali, o pubblicati su riviste italiane e internazionali dotate di Impact Factor, o come capitoli di libri.
ORCID iD: orcid.org/0000-0003-4646-6036
Researcher ID: C-6666-2014
Scopus Author ID: 7103145552
Attività didattica
Nell’Anno Accademico 2024/2025 è stata titolare dei seguenti insegnamenti presso la Scuola di Agraria dell’Università di Firenze:
Principali linee di studio
Molluschi e Crostacei
Sono stati affrontati gli aspetti connessi
- alle prestazioni zootecniche in allevamento
- alle relazioni tra origine del prodotto e qualità e decadimento della stessa in fase di conservazione
- alla individuazione di nuove aree per l'allevamento e per lo sviluppo dell'allevamento in zone non ancora interessate al processo produttivo
- alla valutazione della qualità di specie alloctone invasive ed ormai stabilizzate in molte aree italiane, per la loro valorizzazione commerciale quale strategia di contenimento della invasività della specie
- all'applicazione di tecniche di detossificazione per assicurare la possibilità di commercializzare il pescato anche in periodi di eventuali divieti di cattura
- al comportamento, al welfare e alle problematiche connesse, negli animali mantenuti in cattività
- alla valutazione della qualità nutrizionale di biomasse algali, prodotte con metodi innovativi, sulle prestazioni di crescita negli stadi larvali
con riferimento a specie di tradizionale allevamento nel panorama acquacolturale italiano (mitilo) o di potenziale interesse per l'allevamento (abalone, ostrica concava, ostrica piatta, vongola verace) o per la commercializzazione (gambero rosso della Louisiana).
Qualità delle specie ittiche
L'attività di ricerca si è focalizzata sui seguenti aspetti
-analisi di metodi innovativi di stordimento e uccisione del pesce, con l'obiettivo di trovare una metodologia che consenta di uccidere il pesce in maniera più etica e di salvaguardare le caratteristiche di qualità del prodotto derivato
-studio della relazione tra alcuni dei parametri dello stress alla morte e i cambiamenti di qualità nel tonno nella fase di pre-rigor e nel corso della shelf life
-individuazione dei valori ottimali dei parametri organolettici, nutrizionali e di freschezza caratterizzanti la qualità dei prodotti ittici
-definizione dei principali indicatori di qualità “dinamica” in varie specie ittiche di interesse commerciale
-valutazione degli effetti di diete contenenti ingredienti alternativi a quelli di convenzionale impiego in acquacoltura sulla qualità (anche salutistica) e sui relativi cambiamenti nel corso della shelf life, focalizzandosi sugli effetti prodotti dall'impiego di diete caratterizzate da elevati livelli di sostituzione delle farine di pesce con fonti proteiche di origine vegetale o con fonti proteiche di origine animale, quali le farine di insetti.
Problematiche di sostenibilità ambientale
L'attività di ricerca si è concretizzata nella partecipazione ad alcuni progetti (su base nazionale ed europea), che hanno affrontato le problematiche delle specie invasive e le interrelazioni esistenti tra diffusione di specie aliene ed attività di acquacoltura. Una parte dell'attività di ricerca è stata rivolta alla caratterizzazione genetica, morfo-funzionale e produttiva di diverse specie ittiche presenti in alcuni ambienti fluviali naturali della nostra provincia, allo scopo di predisporre eventuali interventi di tutela e di ripristino per l'ottimizzazione delle produzioni e la valorizzazione del germoplasma. Nell’ottica della sostenibilità ambientale si inquadra la recente attività di ricerca riguardante l’impiego delle farine di insetti in acquacoltura e il coinvolgimento nello studio di nuovi modelli/sistemi produttivi in acquacoltura, quali quelli basati sull’acquaponica.
Legenda
Giuliana Parisi obtained her Classical Maturity Diploma at the Liceo Classico Francesco Petrarca in Arezzo with top marks (60/60), her degree in Agricultural Sciences at the University of Florence with a score of 110/110 cum laude and dignity, and her licence to practise as an Agronomist in 1986. In 1992 she was awarded a PhD in Animal Science. Researcher since 03/07/1995 and Associate Professor in the scientific-disciplinary sector AGR20 (Zoocolture) from 01/11/2006 to 30/09/2017, at the Department of Animal Sciences of the University of Florence, which first merged into the Department of Agricultural Biotechnology (01/01/2010-31/12/2012), and then became the Animal Sciences Section in the Department of Agri-food Production and Environmental Sciences (DISPAA), which began its activities on 1 January 2013. Since 1st October 2017, she has held the position of Full Professor at the same Department, which has been named Department of Agricultural, Food, Environmental and Forestry Sciences and Technologies (DAGRI) since 1st January 2019.
Settore Concorsuale di riferimento: 07/G1 SCIENZE E TECNOLOGIE ANIMALISettore Scientifico Disciplinare di afferenza: AGRI-09/D Zoocolture (già AGR/20 Zoocolture)
Institutional assignments-Secretary of the Doctorate School in Aquatic and Terrestrial Animal Production and Product Quality at the University of Florence (from January 2001 until its conclusion) -Secretary of the Doctoral School in Animal and Plant Production of Quality for the Enhancement of the Territory and Environmental Protection of the University of Florence (from 24/01/2008 to 28/07/2010) -Secretary of the PhD School of Agriculture, established from the XXVI Cycle (from 28/07/2010 to 31/12/2013) -Director of the Doctoral School of Agriculture from 01/01/2014 to 31/12/2015 (appointed by the Doctoral School Council on 27/12/2013) -Referent for the Address in Aquatic and Terrestrial Animal Production and Product Quality, within the Doctorate in Agricultural and Environmental Sciences of the School of Agricultural Doctorate (for the XXVI cycle) (from 01/01/2011 to December 2015) -She carries out activities within the framework of the Doctorate in Agricultural and Environmental Sciences and has been a member of the Teachers' Board of the aforementioned Doctorate since its establishment (March 2013; Cycle XXIX). Within the framework of the Study Courses of the School of Agriculture of the University of Florence: -Vice-president of the Master's Degree Course in Food Science and Technology (from 01/11/2012 to 31/10/2016) -Vice-president of the Master's Degree Course in Food Science and Technology (for the four-year period 2016-2020 and for the four-year period 2021-2024) -Chair of the GAV (Self-Assessment Group) of the CLM in Food Science and Technology (from 01/11/2012 to 31/10/2016) -Chair of the Teaching Committee of the Master Course in Food Science and Technology from 01/11/2012 to 31/10/2016 and from 01/11/2016-31/10/2024-President of the Master's Degree Course in Agricultural Science and Technology (from 01/11/2016) for the four-year period 2016-2020, with the assumption of the positions of contact person, President of the GAV, tutor, etc., as per the organisation chart of the Degree Course, and renewal of the position for the four-year period 2021-2024 -Member of the Teaching Commission of the School of Agriculture of the University of Florence from November 2016 to 31/10/2024 - Representative of DAGRI in the Technical-Scientific Committee of the ITS E.A.T. Foundation - TUSCANY AGRICULTURAL EXCELLENCE. - Chairman of the Committee of the Library of Technological Sciences of the University of Florence for the three-year period 2019-2021 and for the three-year period 2022-2024.-Coordinator of scientific and cultural collaboration agreements with foreign universities of the I&C Commission (Commission for Internationalisation and Cooperation) of DAGRI (February 2019-11/06/2024).
Foreign locations where he carried out a research period - IFREMER Centre, Brest, Brittany (France), in 1998 and 1999 - Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos - FZEA, University of São Paulo/USP, Pirassununga, Brazil, in 2009, 2013, 2015, 2016, 2017. Member of the Editorial Board of the journals - International Aquatic Research - Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (since 29.10.2012)- Journal of Agricultural Sciences, published by the Faculty of Agriculture, Ankara University, Turkey (since May 2015) - Italian Journal of Animal Sciences, Section Editor for Aquaculture (since June 2012) - Italian Journal of Animal Sciences, Associate Editor for the section Aquaculture (since 20.10.2016) - Water Journal (since February 2016) - Aquaculture Journal (since December 2021).-Frontiers in Marine Science (from 2021)-Journal of Agriculture and Environment for International Development (JAEID) (registered with the Court No. 671 of 5/12/1952), Section ‘Livestock, rural infrastructures and agricultural mechanics’ (from 13.04.2022).
She was the winner of: -of the Grant for Visiting Professor - Pós-Graduação 613/2008, awarded by the University of São Paulo, Brazil of the Grant for Pesquisador Visitante Especial-PVE (Chamada de Projetos MEC/MCTI/CAPES/CNPq/FAPs n. 09/2014), funded by the Brazilian CNPq (Conselho Nacional de Desenvolvimento Cientifico e Tecnólgico), for the three-year period 2015-2017. -of Grant PROGRAMME CAPES-PrInt-UFRPE - EDITAL 02/2020-PROGRAMA CAPES-PRINT-UFRPE - Programa Professor Visitante do Exterior (PVE)-2020-2021
Other activities-Italian representative in the organisation WEFTA (West European Fish Technologist's Association) (since 2015) -Italian representative in the Analytical Methods Working Group, established within WEFTA (since 2015)-ASN Expert: Appointed by MIUR as expert for the pro veritate opinion for the Abilitazione Scientifica Nazionale 2018, for the First, Second, Third, Fourth, Fifth and Sixth Quarter 2019 for the Competitive Sector: 07/G1 - ANIMAL SCIENCES AND TECHNOLOGIES.-Disciplinary GEV member for VQR 2015-2019: Disciplinary GEV member for Area 7 - Agricultural and Veterinary Sciences.-Disciplinary GEV member for VQR 2020-2024: Member of the Disciplinary GEV for Area 7 - Agricultural and Veterinary Sciences.
-Expert member of The Research Foundation - Flanders (FWO) Review College for the three-year period (panels 2021-2023).-In 2020 she was included in the top 2% of world researchers in the study published by Plos Biology Journal; https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918.-In 2021 she was included in the top 2% of world researchers in the Updated science-wide author databases of standardised citation indicators' (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3).-In 2022 she was included in the top 2% of world researchers based on the September 2022 data-update for ‘Updated science-wide author databases of standardised citation indicators’, Version 4 - by Stanford University, USA. DOI:10.17632/btchxktzyw.4.-In 2024 she was included in the Top 2% Most Influential Scientists on the basis of the Stanford University study (in collaboration with Elsevier-Scopus), which includes scientists with the highest level of scientific productivity over the past 15 years (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/7). Based on citations and the Hirsh index (H) - which measures an author's prolificacy and scientific impact - the Stanford University ranking identifies the top 2% of the world's best researchers in various scientific fields, grouped into 22 scientific areas and 174 subcategories, out of approximately 9 million researchers.
Her research activity is documented by more than 480 articles published as short or long abstracts in proceedings of national and international congresses, or published in Italian and international journals with an Impact Factor, or as book chapters.ORCID iD: orcid.org/0000-0003-4646-6036 Researcher ID: C-6666-2014 Scopus Author ID: 7103145552
Teaching activitiesIn the Academic Year 2024/2025, she taught the following subjects at the School of Agriculture of the University of Florence:- Aquaculture (6 CFU, Master Degree Course in Agricultural Science and Technology)- Quality of Animal Productions: Meat and Fish (6 CFU, Master Degree Course in Food Science and Technology)- Management of ichthyofauna (9 CFU, Master of Science in Wildlife Science and Management- Wildlife Resources Management)- Laboratory (2 CFU, MSc Natural Resources Management for Tropical Rural Development, in English)
Main lines of researchMolluscs and Crustaceans Aspects related to - zootechnical performance in breeding - the relationships between product origin and quality and its decay during storage - the identification of new areas for breeding and the development of breeding in areas not yet involved in the production process - the evaluation of the quality of invasive allochthonous species that are now established in many Italian areas, for their commercial valorisation as a strategy to contain the invasiveness of the species - the application of detoxification techniques to ensure that the catch can be marketed even during periods of possible catch bans - behaviour, welfare and related issues in animals kept in captivity- the assessment of the nutritional quality of algal biomass, produced with innovative methods, on growth performance in larval stageswith reference to species of traditional breeding in the Italian aquaculture scene (mussels) or of potential interest for breeding (abalone, conch oyster, flat oyster, clam) or for marketing (Louisiana red shrimp). Quality of fish species The research activity focused on the following aspects -analysis of innovative methods of stunning and killing fish, with the aim of finding a methodology to kill fish in a more ethical manner and to safeguard the quality characteristics of the derived product -study of the relationship between some of the parameters of stress at death and quality changes in tuna in the pre-rigor phase and during shelf life -identification of optimal values of organoleptic, nutritional and freshness parameters characterising the quality of fish products -definition of the main ‘dynamic’ quality indicators in various fish species of commercial interest -evaluation of the effects of diets containing alternative ingredients to those of conventional use in aquaculture on quality (including health) and related changes during shelf life, focusing on the effects produced by the use of diets characterised by high levels of substitution of fishmeal with protein sources of vegetable origin or with protein sources of animal origin, such as insect meal. Environmental sustainability issuesResearch activity has taken the form of participation in a number of projects (on a national and European basis), which have addressed the problems of invasive species and the interrelationships between the spread of alien species and aquaculture activities. Part of the research activity has been aimed at the genetic, morpho-functional and productive characterisation of several fish species present in some natural river environments in our province, in order to prepare possible protection and restoration interventions to optimise production and enhance germplasm. The recent research activity on the use of insect meal in aquaculture and the involvement in the study of new production models/systems in aquaculture, such as those based on aquaponics, is part of the environmental sustainability approach.